Alfons López dona una part de la seva obra al Museu d’Art Jaume Morera

2016-00018b

Alfons López: Barcelona, Dia del Libro (y La Rosa), El Jueves, 1989

El Museu d’Art Jaume Morera veu incrementada la seva col·lecció gràcies a la donació d’obra de l’artista Alfons López. Aquest autor de còmics i humorista gràfic nascut a Lleida, ha desenvolupat la seva trajectòria professional a la ciutat de Barcelona. L’any 1972 expressa la seva vocació per la crítica social i política a la revista Grama. El 1975 funda junt amb altres dibuixants la revista d’humor polític Butifarra! de la qual en fou director. Cap a finals de la dècada dels setanta treballa en publicacions com El Papus i el Viejo Topo, alhora que realitza diversos àlbums monogràfics d’historietes, com El Urbanismo Feroz, La Família o el Patio Trastero. L’any 1980 reinicia la seva col·laboració amb l’Editorial Bruguera a la sèrie Atasco Star, i inicià amb Bigart la sèrie Orgasmos Cotidianos, posteriorment escrita per Xavi Roca i també publicada a Cul de Sac, El Jueves, Titanic i a la francesa Fluide Glacial. El 1984 s’encarrega de la realització gràfica del curs de català Digui-Digui. Entre el 1989 i el 1992 feu la sèrie de Paco el Ministro per a El Jueves. L’any 2005 rebé el premi Serra i Moret d’actuació cívica de la Generalitat de Catalunya, i el 2011 li fou atorgat el premi Nacional de Cultura en l’apartat de còmic per Mil vidas más, Miguel Núñez, (2010), compartit amb José Gálvez i Joan Mundet. Durant aquest passat mes de novembre s’ha publicat la que de moment és la seva darrera monografia titulada El Solar, sota el segell de l’editorial la Cúpula.

Aquesta donació suposa l’ingrés al Museu de 466 dibuixos originals d’un dels humoristes gràfics més compromesos i prolífics del nostre país. La relació d’obres donades per Alfons López abasta des d’originals de la revista El Papus, el suplement infantil Aníbal i Victòria de La Vanguardia, els dibuixos pantalla TV-2 del programa “Cara a Cara”, TBO (Ediciones B), El Jueves (varis) i la Tira “Expediente Exprés” del Sindicat CCOO.

2016-00632b

Alfons López: Centrales nucleares, Papus, 1979

La donació ha estat realitzada de forma totalment desinteressada pel propi autor i permet al Museu poder preservar una bona part del conjunt d’obres d’aquest artista, de forma que es pugui preservar, estudiar i difondre tant la seva obra com la seva trajectòria. El Museu d’Art Jaume Morera es converteix així en un espai de referència per a tots aquells estudiosos del llenguatge del còmic i de l’obra d’Alfons López. La relació d’originals que Alfons López dona al Museu, passa a formar part del fons de la col·lecció i permet ampliar les col·leccions de la ciutat a partir del reconeixement de la funció patrimonial del Museu i del seu compromís amb la difusió de la creació artística, sigui quin sigui el llenguatge emprat. L’interès públic col·lectiu que tenen aquests originals, atorguen al Museu un valor afegit en la història i estudi del còmic, un llenguatge propi del panorama artístic de finals del segle XX.

Per altra banda, Alfons López ha dipositat també al Museu un total de 208 originals que, juntament amb els 466 originals que conformen la donació, fan un total de 674 obres cedides al Museu d’Art Jaume Morera. Amb aquest dipòsit abastem altres sèries tant importants en la seva trajectòria com la sèrie “Paco el Ministro” i “Acción directa” ambdues pertanyents a la revista satírica El Jueves.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.