Marta Palau. Trànsits de Naualli

no me desamparesEl passat dijous, 25 de juny, va tenir lloc l’acte d’inauguració de la nova exposició temporal del Museu: Marta Palau. Trànsits de Naualli, una mostra retrospectiva de l’obra de l’artista mexicana d’origen lleidatà Marta Palau. Nascuda a Albesa (Lleida) l’any 1934, als sis anys es trasllada a Mèxic com a refugiada de la Guerra Civil espanyola, i obté la nacionalitat mexicana. Des d’aleshores, Palau desenvolupa una intensa trajectòria que l’ha dut a ser guardonada amb el premi nacional de Belles Arts de Mèxic al 2010. La seva obra es caracteritza per l’ús de materials fràgils com fibres vegetals, llana o fustes que ens remeten al món natural i màgic i a les tradicions de les cultures prehispàniques americanes, alhora que es plena de referències a les problemàtiques del món actual, com és el cas de la denúncia de la cruesa de la migració i el de les dones assassinades a Ciudad Juárez.

L’exposició està composta per diverses instal·lacions, entre les quals destaquen Nómadas II, que presenta dotzenes de peus de fang en dimensions variables, similars a les que es troben en codis prehispànics com a símbols de viatges, i Cuatro atados de trece, una instal·lació que denuncia “les morts de Juárez”, les obres de la qual, teixides amb sisal, contenen calaveres de guix que fan referència a totes les dones assassinades en aquesta ciutat de Mèxic.

Aquesta mostra es va poder veure per primera vegada 2012 al Museo del Palacio de Bellas Artes de Mèxic i des de llavors ha itinerat a Roma (Museo Macro, 2013), Évora (Fundación Eugenio de Almeida, 2014), Saragossa (La Lonja, 2014-2015) i finalment ara al Museu d’Art Jaume Morera de Lleida on es podrà visitar fins el proper 4 d’octubre de 2015.

Tags: , , , ,

Comments are closed.