Joaquín Ureña. El taller expandit

20150408_204910El passat dimecres, 8 d’abril, va tenir lloc l’acte d’inauguració de la nova exposició temporal del Museu d’Art Jaume Morera: Joaquín Ureña. El taller expandit. L’exposició recull dos conjunts d’obra recent de l’artista lleidatà realitzades ex profeso per a la mostra. Per una banda, Ureña ens proposa un recorregut íntim pel seu taller a partir d’obres de grans dimensions, aquarel·la sobre paper, que es presenten com una unitat i que reprodueixen totes les cares del seu espai de treball. Per l’altra, una sèrie de dibuixos a tinta que recorren alguns indrets de la perifèria de la ciutat de Lleida i que defugen expressament les visions habituals del centre històric de la capital de Ponent.

El taller expandit constitueix el darrer treball de Joaquín Ureña, una proposta en la qual l’artista torna a incidir no només en la renovació de la tècnica i el format de l’aquarel·la que l’ha singularitzat, sinó també en els seus temes predilectes dels darrers temps, que, com que són articulats dialècticament, han acabat cristal·litzant en una nova síntesi creativa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En un exercici d’introspecció i, alhora, d’exposició, porta a l’extrem la presentació del seu taller a partir de set peces de gran format que en recorren els 360 graus del perímetre: un taller ple d’objectes, de llibres, d’ampolles i revistes, d’apunts i eines, disposats en un acurat desordre, perfectament identificables, per ajudar a fer una descripció minuciosa del seu univers de treball. Llums de procedència diversa eixamplen els matisos d’intimitat revelats, que es confonen amb els reflexos dels vidres a través dels quals s’unifica l’interior amb l’exterior. Al seu costat, Ureña recupera també el dibuix com a eina d’exploració del seu entorn. El pintor, que sempre s’ha debatut entre el “dins” i el “fora”, porta a l’extrem aquesta relació dialèctica de contraris que s’alimenten mútuament en dur l’altre taller que ha estat el carrer a la perifèria de la seva ciutat. Un centenar de dibuixos descriuen una perifèria mancada de llocs comuns, d’indrets “pintorescos”, d’espais transitats, als quals ens tenia acostumats.

Tinta negra sobre paper blanc. Principi i final per a una obra que s’expandeix des de la intimitat acolorida del seu estudi fins a la descoberta externa d’espais oberts suggerits per la immediatesa de l’apunt.

Amb motiu de la mostra, el Museu ha programat el cicle de visites guiades Ureña per Ureña, activitat que es durà a terme els propers dissabte, 25 d’abril, a les 18.00 h i el diumenge, 31 de maig, a les 12.00 h, i que consisteix en una visita a l’exposició comentada pel propi artista i adreçada al públic en general.

FotoHerminiaSirvent

L’exposició romandrà oberta fins al 14 de juny.

Tags: , , , ,

Comments are closed.