Neix la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya

El dijous 16 d’octubre neixia oficialment la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, entitat formada per 14 museus d’art del país, entre els quals s’hi troba el Museu d’Art Jaume Morera. L’acte de constitució ha estat presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el president del Museu Nacional d’Art de Catalunya, Miquel Roca, i els màxims representants de 13 museus d’art de Catalunya.

El Museu Nacional d’Art de Catalunya encapçala aquesta Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, integrada per la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, de Vilanova i la Geltrú; el Museu d’Art de Girona; el Museu Episcopal de Vic; Museu Diocesà i Comarcal de Solsona; el Museu del Cau Ferrat, de Sitges; el Museu de la Garrotxa, d’Olot; el Museu d’Art Jaume Morera, de Lleida; el  Museu de Lleida Diocesà i Comarcal; el Museu de l’Empordà, de Figueres; el Museu de Reus; el Museu de Valls; el Museu de Manresa i el Museu d’Art de Sabadell.

La Xarxa de Museus d’Art de Catalunya desplega el previst al Pla de Museus de Catalunya, que contempla l’ordenació dels museus registrats en quatre grans “constel·lacions de centres” o xarxes temàtiques, cada una encapçalada pel museu nacional de referència i en la qual hi són tots els museus catalans de cada un dels àmbits: història de l’art, història, contemporaneïtat, i ciències naturals.

En aquest sentit, la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya és una plataforma col·laborativa que facilita la possibilitat de treballar en xarxa amb altres museus de Catalunya de temàtica similar, de manera que es puguin generar i difondre projecte compartits, ja sigui de  recerca o de produccions expositives, de més envergadura, racionalitzant i compartint recursos i aportant coneixement.

Els objectius principals de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya són la millora en la documentació, coneixement i accessibilitat de les seves col·leccions, i el desplegament de programes de treball conjunts, dins del respecte de la missió específica de cada museu. És per això que es planteja la necessitat de dur a terme projectes horitzontals que facilitin aquest treball en xarxa, des d’iniciatives i programes vinculats amb la formació de professionals, la difusió dels nostres museus, o de projectes de documentació sobre la base dels quals es pugui posar a l’abast de la societat el ric patrimoni artístic que custodien. Precisament aquest últim projecte, liderat des del Museu d’Art Jaume Morera i el Museu Nacional de Catalunya esdevé una de les actuacions claus que s’estan duent a terme en l’actualitat, amb l’objectiu de unificar els esforços dels diferents museus per a que el més aviat possible les col·leccions dels museus que integren la xarxa estiguin mitjançant sistemes telemàtics a l’abast de tots els ciutadans.

Tags: ,

Leave a Reply