Art i viatge

El passat dissabte, 17 de maig, coincidint amb la celebració de la Nit dels Museus, es va obrir al públic una nova exposició de col·lecció, una mostra de fons artístics del Museu que té com a fil conductor la idea del viatge i la seva importància com a motor de coneixement, recerca i formació artística. L’exposició pretén explorar el fenomen del viatge de l’artista a partir dels creadors i les obres de la col·lecció del Museu. En aquest sentit, val la pena recordar que una de les constants que defineix els seus protagonistes ha estat l’ànim viatger, moltes vegades motivat per la recerca d’indrets allunyats de casa nostra en els quals poder desenvolupar les seves trajectòries, tenint en compte que Lleida ha estat tradicionalment una ciutat aïllada culturalment i mancada de les eines bàsiques per a la formació i professionalització dels seus artistes. Tanmateix, la recerca personal de cada un d’ells també els ha dut a creuar fronteres i emprendre odissees per fixar la seva visió de llocs i societats, gent i paisatges, que els han captivat.

L’exposició ressegueix les passes de nou artistes de la col·lecció a través dels quals podem viatjar per diferents indrets geogràfics i conèixer la interpretació que aquests creadors van plasmar en algun moment de la seva vida d’aquests espais. D’aquesta manera, el visitant que s’acosti a les sales d’exposició de la col·lecció podrà viatjar fins als Països Baixos a través dels paisatges holandesos de Carlos de Haes; fer una travessa per la inhòspita Serra de Guadarrama de la mà de Jaume Morera; fer un passeig per la Barcelona obrera de principis de segle per mitjà dels dibuixos al carbó d’Antoni Samarra; fer una estada a la Itàlia clàssica mitjançant el pinzell i la càmera fotogràfica de Baldomer Gili Roig; assistir al París elegant de la Belle Époque gràcies a les il·lustracions de Xavier Gosé; traslladar-se a l’exòtica Tetuan a partir dels retrats de Miquel Viladrich; creuar l’Atlàntic i anar Nova York a cavall dels collages i postals pop de Josep Iglésias del Marquet; recórrer la Catalunya interior dels anys seixanta sobre la mirada fotogràfica de Ton Sirera; i descobrir un espai natural de gran bellesa com Las Saladas, al mig del desert dels Monegres, a mercès de la reflexiva obra audiovisual d’Albert Bayona.

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.