Fent realitat la “Utopia”

No passa cada dia que un grup de professionals inverteixen part del seu temps lliure en relacionar-se i construir col·lectivament quelcom d’estimulant al voltant de la vessant creativa del seu treball. Sota la denominació de “PUNT” neix un col·lectiu independent de professionals del disseny gràfic de Lleida amb la voluntat de “compartir experiències i millorar l’exercici de la professió a través de la reflexió i el debat intern”, procurar-se mecanisme d’autoformació i fer visible a la ciutadania l’impacte de la seva feina en l’àmbit social, cultural i econòmic de la ciutat. Aspectes lloables d’unes accions encaminades a la promoció del disseny gràfic com a activitat creativa.

Vull destacar, però, alguns aspectes que em semblen essencials i que sobten en un entorn tan fràgil i fraccionat com és el teixit creatiu a la ciutat de Lleida. En primer lloc, i seguint les seves paraules, la reivindicació apassionada de la seva activitat professional, condició necessària per anar més enllà d’un posicionament purament empresarial. Aspecte que, més enllà del pronunciament personal, dibuixa la possibilitat, per altra banda real i existent, de nodrir una xarxa col·laborativa desproveïda d’aquella competència empresarial mal entesa.

En segon lloc, en una ciutat amb una tradició vinculada al disseny gràfic i publicitari i la tipografia —recordem aquí el treball d’Enric Crous—, recuperar un programa d’activitats públiques, al marge dels requeriments i condicionaments de l’encàrrec professional, proporciona als dissenyadors la possibilitat d’expressar amb absoluta llibertat les distintes visions de la seva pràctica. I això és especialment important si tenim presents les potencialitats creatives del disseny com a llenguatge expressiu de gran eficàcia comunicativa. D’aquí que haguem de rebre amb molt bons ulls la primera de les exposicions col·lectives, o Trames, presentada al Cafè del Teatre de l’Escorxador de Lleida. Seguint les seves paraules “l’exposició organitzada parteix d’una temàtica escollida a l’atzar. Aquest tema seleccionat és l’única premissa a partir de la qual cada participant presenta el seu projecte gràfic”. El primer concepte o terme escollit és “Utopia” i és el que dona nom a aquesta primera mostra.

No entrarem aquí a valorar cadascun dels treballs que s’inclouen a la mostra, però si que demanaria, malgrat tenir present que és una primera activitat —amb tot l’esforç i il·lusió que comporta—, una més gran ambició per a la segona i una voluntat d’aplicar també la seva creativitat al dispositiu expositiu.

Llarga vida al disseny gràfic

http://www.puntcollectiu.org

Jesús Navarro

____________________

Comments are closed.