Els artistes de la revista ART, protagonistes d’un calendari

Enric Crous, Leandre Cristòfol, Antoni G. Lamolla i Josep Viola protagonitzen la primera edició de la col·lecció de calendaris que Pagès Editors ha creat sota el títol “Ars Fugit. La creació artística a les Terres de Lleida”. La primera obra de la col·lecció, “Els artistes de la revista Art. La modernitat a Lleida abans de la Guerra Civil” presenta 12 obres de quatre artistes dels anys 30 de Lleida, Crous, Cristòfol, Garcia Lamolla i Josep Viola, vinculats a la Revista ART.

El regidor de Turisme, Fèlix Larrosa, ha presidit la presentació del calendari, que ha comptat amb la participació de l’editor Lluís Pagès i del director del Museu d’Art Jaume Morera, Jesús Navarro. Larrosa ha remarcat que el “calendari contribueix a posar en valor una època d’una eclosió creativa extraordinària, els anys 30”.

Per la seva banda, Lluís Pagès ha remarcat que amb aquesta col·lecció l’ editorial s’endinsa en un nou gènere, amb àmplia tradició en països com Alemanya i que ja ha tingut una bona acollida entre grans distribuïdores. Se n’editaran 2000 exemplars i es vendran a un preu de 13 euros.

El calendari presenta tres obres de cada artista, totes formen part de la col·lecció del Museu d’Art Jaume Morera menys dues, una està dipositada al MNAC i l’altra és propietat de la filla d’Antoni Garcia Lamolla.

El conservador del Museu d’Art Jaume Morera, Francesc Gabarrell, que ha estat l’encarregat de coordinar la publicació explica en el pròleg del calendari que “tots quatre escenifiquen un moment únic i irrepetible en què, per un breu període de temps, un petit grup d’homes i dones de Lleida varen albirar un nou horitzó de modernitat”.

Entre les obres que es reprodueixen al calendari, la Portada del programa de la Festa Major de Lleida de 1931, obra d’ Enric Crous, la Capçalera de la Revista ART, també del mateix autor, l’ obra Sense Títol (1936), d’Antoni Garcia Lamolla, Oniro (1936), de Manuel Viola, L’aureola astral i impassible està a punt de sortir (1936), de Leandre Cristòfol i Cosa Aquàtica (1934), del mateix autor, propietat del Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.