Un Taller de Fotografia Estenopeica al Museu

Fotografia de grup dels participants al taller

El matí del passat diumenge 2 de juny va tenir lloc al Museu d’Art Jaume Morera un Taller de Fotografia Estenopeica organitzat amb motiu del programa d’activitats paral·leles a l’exposició temporal Baldomer Gili Roig i la fotografia. El taller va anar a càrrec d’Emili Morreres, fotògraf i professor de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol, qui va introduir als participants, un grup de quinze persones de totes les edats (totes les places foren ocupades), en la comprensió i pràctica del principi de la cambra obscura mitjançant el treball amb una càmera estenopeica (una senzilla capsa fotogràfica).

En primer lloc, el taller va començar amb una breu presentació teòrica en què l’Emili va explicar els principis bàsics de la cambra fosca, de quina forma tothom pot fabricar una càmera estenopeica amb trucs i consells molt útils i va mostrar alguns notables exemples de com molts artistes i fotògrafs actuals utilitzen avui en dia aquesta tècnica sorprenent. Aquesta breu classe teòrica va incloure la possibilitat de veure en directe com funciona el principi de la cambra obscura mitjançant una reproducció a gran escala d’una cambra fosca que molt amablement va cedir l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol per al taller.

Després de la sessió teòrica, va venir el moment d’agafar les càmeres estenopeiques que l’Emili prèviament havia fabricat (de diferents mides i materials) i per parelles poder experimentar la realització d’una fotografia amb aquest aparell fotogràfic casolà. Els alumnes van carregar les càmeres amb el corresponent material fotosensible (en aquest cas, paper fotogràfic monocrom) i van sortir a l’exterior del Museu a deixar volar la seva creativitat. L’assolellat matí de diumenge va acompanyar els intrèpids fotògrafs que gràcies a la radiant llum de sol van poder realitzar les seves exposicions de forma bastant precisa.

Després de les preses fotogràfiques, els participants van poder processar les fotografies que havien fet mitjançant el revelat químic. Per aquest efecte, l’Emili va convertir l’Espai de documentació de la Sala d’exposicions temporals del Museu en un laboratori fotogràfic amb tots els instruments necessaris (llum vermella, cubetes, líquids de revelats, pinces…). En aquest sentit, els alumnes van poder experimentar les sensacions d’espera i expectativa propis del processat de la imatge fotoquímica, la qual va apareixent, gairebé de forma màgica, sobre el paper fotogràfic a mesura que el revelat actua. Una vegada apresa la dinàmica, els participants van poder realitzar fins a tres preses que després del revelat es van valorar conjuntament. Al Flickr del Museu es poden veure algunes imatges sobre la realització de l’activitat així com les fotografies  resultants preses pels participants. Una experiència del tot gratificant per alumnes i professor que van coincidir en valorar molt positivament tots els continguts apresos i les sensacions viscudes.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.