Baldomer Gili Roig i la fotografia

Des del passat mes de març i fins al proper 9 de juny, el Museu d’Art Jaume Morera de Lleida presenta l’exposició temporal Baldomer Gili Roig i la fotografia, una mostra que permet descobrir amb profunditat una faceta fins fa poc desconeguda d’aquest pintor i il·lustrador lleidatà.

L’origen d’aquesta interessant exposició es remunta al 2008, any en què el Museu d’Art Jaume Morera, la institució museística que actualment custodia i conserva més obres del pintor, va dedicar-li una àmplia exposició retrospectiva sota el títol Baldomer Gili Roig (1873-1926). L’objectiu del pinzell amb la finalitat de recuperar la seva personalitat artística. Durant les tasques de preparació d’aquesta mostra va sortir a la llum un extraordinària col·lecció de fotografies preses per l’artista al llarg de la seva vida i que els seus hereus havien conservat curosament. Es tractava d’un arxiu format bàsicament per més d’un miler de negatius sobre placa de vidre de diferents mides, a banda d’un centenar de positius d’època sobre paper. Només un any després de la descoberta, i amb l’objectiu de rebre el tractament i la difusió adequades, els descendents de l’artista feren donació al Museu del fons fotogràfic conjuntament amb nombrosa documentació personal, diverses pintures i cartells. Aquest fons va rebre el nom de Llegat Dolors Moros, en memòria de l’esposa del pintor, que és qui al llarg dels anys va conservar les seves fotografies.

Des de llavors, l’estudi i la lectura d’aquest arxiu fotogràfic ha posat de manifest la seva importància, no només com un excel·lent exemple de les relacions que s’establiren entre pintura i fotografia durant el pas de segle, sinó també com un testimoni de la interessant trajectòria de Baldomer Gili Roig com a fotògraf aficionat. Amb l’objectiu d’apropar i posar a l’abast de tothom aquest fabulós conjunt de centenàries imatges fins fa poc desconegudes, el Museu presenta ara aquesta exposició que intenta mostrar tots els aspectes de la seva producció fotogràfica a partir d’una selecció representativa de les seves millors instantànies, moltes de les quals d’un indubtable valor documental i mèrit estètic. Com molts altres creadors de la seva generació, Gili Roig va utilitzar de forma regular la fotografia com a tècnica auxiliar per al seu propi treball com a pintor, però més enllà d’aquest ús instrumental també va afeccionar-se a la pràctica fotogràfica, malgrat que la seva faceta en aquest camp sempre va quedar restringida als seus interessos personals i a l’àmbit domèstic. Per aquesta raó, contemplar les fotografies de Gili Roig és, sobretot, fer un viatge pels paisatges físics i humans de la seva obra pictòrica, així com pels escenaris i els protagonistes de la seva vida.

Per a més informació, el catàleg de la mostra està disponible on-line de forma gratuïta a la secció de publicacions de la web del Museu.

Tags: , , ,

Leave a Reply