El Museu d’Art Jaume Morera tindrà una viquipedista resident

El Museu i Viquipèdia posen en marxa un viquiprojecte, coordinat per Esther Solé, primera dona viquipedista resident de l’Estat Espanyol

El Museu d’Art Jaume Morera ja fa uns anys que està treballant en la línia de donar resposta a les noves possibilitats que ofereix la xarxa per a la difusió de la seva col·lecció i dels continguts culturals i artístics associats. Entre les estratègies a desenvolupar destaca ara la col·laboració amb Amical Viquipèdia, l’associació que promou la Viquipèdia en català. Aquesta col·laboració ha pres la forma d’un viquiprojecte, que serà coordinat per Esther Solé, historiadora de l’art i nova viquipedista resident del museu. Aquesta és una figura inèdita a l’Estat Espanyol en tant que les experiències anteriors de viquipedistes residents sempre han estat dutes a terme per homes —Àlex Hinojo al Museu Picasso i al MNAC, i David Parreño a l’Ajuntament de Palafrugell. Aquesta iniciativa ja s’ha realitzat amb èxit a nivell internacional en institucions com el British Museum, el Palau de Versailles o l’Smithsonian. Durant els propers mesos, doncs, el Museu d’Art Jaume Morera acollirà com a col·laborador permanent la viquipedista Esther Solé.

L’esmentat viquiprojecte s’emmarca en l’estratègia general del Museu de fer accessibles al màxim nombre de gent possible els coneixements generats per les tasques d’estudi, documentació i recerca de les seves col·leccions i, en general, de la història de l’art a Lleida des de finals del segle XIX fins a l’actualitat. I tan important com el què, és el com, i per això l’aposta instrumental del Museu és la d’aconseguir aquest objectiu a partir d’una clara aposta per la cultura lliure i per les possibilitats d’interconnexió i participació que ofereix la Viquipèdia, coneguda enciclopèdia on-line. Segons el director del Museu, Jesús Navarro: “La Viquipèdia és un instrument fonamental per a la divulgació de la cultura i un entorn privilegiat per al treball col·laboratiu, que posa a l’abast del màxim nombre de ciutadans possibles el coneixement, tot apostant per una transmissió de la cultura sense restriccions”.

El objectius que pretenem aconseguir són:

  • Ampliar i millorar la presència del museu a la Viquipèdia, aconseguint que tots els artistes amb obra al museu i les obres més destacades de la col·lecció tinguin un article en diversos idiomes.
  • Establir nous vincles de col·laboració fent servir la Viquipèdia com a entorn de treball.
  • Difondre el coneixement generat al museu i posar-lo a disposició de la societat.
  • Intensificar el vincle entre la ciutadania i el museu.

El viquiprojecte s’emmarca dins la iniciativa GLAMwiki, que té per objectiu construir una relació proactiva entre els generadors i custodis del coneixement i les arts (els GLAMs, de l’anglès Galleries, Libraries, Archives and Museums) i la Viquipèdia, l’enciclopèdia lliure i col·laborativa, una de les 6 webs més visitades del món amb 10 milions de visites cada hora (20 milions de visites al mes en el cas català). El principal resultat d’aquesta relació és l’oferiment a la ciutadania de continguts de la millor qualitat possible, amb llicència Creative Commons (CC), i la possibilitat, donat que el caràcter col·laboratiu de la Viquipèdia, que especialistes puguin contribuir a ampliar els coneixements que tenim sobre les peces del Museu. Durant els propers mesos, la tasca de la resident serà la d’establir una relació entre el museu, la comunitat viquipedista catalana i la població en general a través d’una sèrie d’activitats, tant internes com obertes al públic.

La primera d’aquestes activitats es durà a terme en motiu de l’exposició Baldomer Gili Roig i la fotografia, i combinarà el potencial del coneixement col·lectiu i el crowdsourcing (col·laboració oberta distribuïda). La col·lecció fotogràfica de Baldomer Gili Roig es posarà a disposició del públic a través de la plataforma Flickr, on tothom que ho vulgui estarà convidat a participar activament de les tasques d’identificació de les imatges, ja sigui proposant ubicacions que puguin correspondre a les fotografies, o proporcionant imatges actuals dels indrets que Gili Roig va fotografiar ara fa 100 anys. A més, es preveu la celebració d’una viquimarató d’identificació de fotografies a partir de la documentació del fons documental de Gili i Roig, les quals al seu torn s’empraran per il·lustrar articles de la Viquipèdia en diversos idiomes.

D’altra banda, el viquiprojecte preveu alliberar els textos existents a la web i al blog del Museu —fonamentalment aquells relatius als artistes i les obres de la col·lecció— per al seu ús en la elaboració i ampliació d’entrades a la Viquipèdia. Igualment es preveu recollir un repertori bibliogràfic extens relatiu a l’art modern i contemporani a Lleida i els seus artistes.

Un altre dels punts d’interès serà el de posar a disposició pública, de manera progressiva, totes les reproduccions fotogràfiques d’aquelles obres i artistes que ja han passat a formar part del domini públic.

Finalment, el Museu d’Art Jaume Morera que col·labora habitualment amb diverses institucions educatives, incorporarà a aquest propostes educatives vinculades a l’ús i integració de la Viquipèdia com a eina educativa, tant als museus com a les aules.

Més informació:

____________________

Tags: , , ,

Comments are closed.