Art i Ciència es troben al MNAC

Obres de Cristòfol a l

El passat mes de novembre, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) va presentar l’exposició temporal El Museu explora. Obres d’art a examen, una mostra que presenta 32 casos en què art i ciència conflueixen per mostrar els resultats dels estudis tècnics a que han estat sotmeses diverses obres d’art de diferents períodes procedents de les col·leccions del Museu. En aquest sentit, aquesta exposició proposa al visitant descobrir els treballs d’investigació interdisciplinària que el museu nacional ha realitzat al llarg dels anys, sovint en col·laboració amb especialistes externs de diferents àmbits, els quals han desvetllat misteris ocults, han desemmascarat falses creences o han permès aprofundir en el coneixement sobre els processos de creació artística.

La mostra permet endinsar-se en el món de la investigació sobre les obres d’art i conèixer com s’analitza, s’identifica o es data una obra. Ensenya, per exemple, les evidències que permeten reconstruir el procés creatiu i la manera de fer de cada artista. També explica elements essencials per caracteritzar un moment artístic, un autor i la història d’una peça i permet descobrir aspectes amagats d’algunes de les obres del fons del MNAC. D’aquesta manera, les obres originals es presenten al costat de les imatges obtingudes mitjançant diverses radiacions i amb una explicació de les principals aportacions científiques realitzades. A la mostra s’enumeren, de manera senzilla i didàctica, els principals mètodes d’examen i d’anàlisi que s’han utilitzat com a instruments bàsics per a l’estudi de les obres exposades.

El Museu d’Art Jaume Morera ha cedit en préstec per aquesta exposició l’obra Monument (1935) de l’escultor Leandre Cristòfol, peça que es pot veure en l’àmbit que porta per títol Falsos, còpies, versions, hiperestauraciones. En aquest cas concret, la mostra permet al visitant contemplar les dues versions d’aquesta obra que va realitzar l’artista lleidatà, qui als anys 70 va fer algunes rèpliques de dimensions més grans de les seves obres més emblemàtiques dels anys 30. En aquest sentit, el MNAC custodia la còpia que el mateix Cristòfol va fer de l’obra original, la qual conserva el Museu d’Art Jaume Morera. D’aquesta manera, per primera vegada, es poden veure les dues peces juntes, fet que permet apreciar com l’escala de l’obra influeix enormement en la concepció poètica de l’obra. A banda, les dues peces s’acompanyen d’una reproducció de grans dimensions que mostra la versió monumental que es va fer de l’obra, una gran escultura urbana de formigó, acer i fusta que es va instal·lar l’any 1991 a la plaça George Orwell al Barri Gòtic de Barcelona.

L’exposició El Museu explora. Obres d’art a examen romandrà oberta fins al proper 24 de febrer, sens dubte, una visita ineliduble que des del Museu volem recomanar especialment a tots els amants de la Història de l’Art.

____________________

Tags: , , , , ,

Leave a Reply