El Museu d’Art Jaume Morera presta obra al Reina Sofía amb motiu de l’exposició “Encuentros con los años 30”

Antoni Garcia Lamolla, Sense títol, 1936 (MAMLL 2032)

L’oli sobre cartró Sense títol (1936), una magnífica obra surrealista d’Antoni Garcia Lamolla propietat del Museu d’Art Jaume Morera, es podrà contemplar a partir d’avui, 2 d’octubre, al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS) amb motiu de l’exposició Encuentros con los años 30, la gran mostra d’aquesta tardor del museu madrileny. Amb aquesta exposició que s’inaugura avui, una de les més importants de la temporada, el Reina Sofía commemora el 75è aniversari de la realització de l’emblemàtica obra Guernica (1937) de Pablo Picasso.

Encuentros con los años 30 s’ha estructurat en sis seccions: Realismes; Abstracció; Cultura expositiva: Exposicions internacionals; Surrealisme; Fotografia, cinema i cartells; Espanya: Segona República, Guerra Civil i exili. En cadascuna d’elles es plasmen les principals preocupacions i problemàtiques que van marcar la dècada des del punt de vista polític, estètic i cultural. A més, es pretén presentar aquest convuls i apassionant període, no només des de les narratives propagandístiques, sinó també des de la manera en què cada un dels artistes va haver de traçar el seu propi camí en un ambient de creixent violència. En aquest sentit, alguns dels artistes més importants del segle XX hi són representats, com ara Pablo Picasso, Joan Miró, Yves Tanguy, Moholy-Nagy, Man Ray, Max Beckmann, Robert Delaunay, André Masson, Piet Mondrian, Wassily Kandinsky o Luis Buñuel, entre molts altres. Per altra banda, cal destacar que la dècada dels anys 30 també va ser molt especial per Lleida, ja que la ciutat va donar una nova generació d’artistes vinculats amb l’avantguarda, entre els quals trobem les figures de Leandre Cristòfol i Antoni Garcia Lamolla, ambdós representats en aquesta important exposició.

Més de quatre-centes obres participen en l’exposició que ocupa una superfície de 2.000 m2 repartits en dues plantes del Museu. Les peces procedeixen de prestigioses institucions de tot el món, tant espanyoles (IVAM, MNAC, Filmoteca Española, Filmoteca de  Catalunya, Fundació Gal·la Salvador Dalí…), com estrangeres (Centre Georges Pompidou, Museu Pushkin de Moscou, MoMA, Salomon R. Guggenheim de Nova York, National Gallery de Washington, Museu de Filadèlfia, Metropolitan Museum de Nova York, Nationalgalerie de Berlín…). La mostra, comisariada per Jordana Mendelson, el director del Museu, Manuel Borja-Villel, i la Cap de Col·leccions, Rosario Peiró, es podrà visitar fins al proper 7 de gener de 2013.

____________________

Tags: , , ,

Comments are closed.