El Museu d’Art Jaume Morera participa en l’exposició “Antoni Samarra. 100 anys després” a Canet de Mar

Antoni Samarra: Per les altures, 1912

Avui dijous, 13 de setembre de 2012, a les 19.30 h, tindrà lloc a la Casa Museu Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar la inauguració de l’exposició Antoni Samarra. 100 anys després, una mostra que ha comptat amb la participació del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, el qual ha cedit en préstec temporal 28 obres del seu fons.

L’exposició commemora el centenari de la primera mostra de pintura que es va celebrar a Canet de Mar, una exposició d’obres d’Antoni Samarra (Ponts, 1886 – Cabrera de Mar, 1914) que va tenir lloc l’abril de 1912 a la seu del Foment Catalanista de la vila del Maresme, un edifici construït per Lluís Domènech i Montaner. No va ser per casualitat que l’artista nascut a Ponts esdevingués el protagonista d’aquesta exposició, ja que en aquells moments treballava com a escultor al Castell de Santa Florentina de Canet de Mar. La relació de l’artista amb Canet i amb Lluís Domènech i Montaner fou molt forta durant l’estada de Samarra al poble, temps en que participà activament en totes les seves manifestacions culturals.

L’exposició que s’inaugura avui consta de 55 peces originals d’Antoni Samarra (33 olis sobre tela, 16 dibuixos i 6 escultures) i es podrà veure fins al proper 5 de gener de 2013. Antoni Samarra és una dels artistes més ben representants a les col·leccions del Museu d’Art Jaume Morera, raó per la qual ha cedit en préstec temporal la meitat de les obres que conformen l’exposició d’homenatge a l’artista.

Malgrat ser un autor força maltractat per la crítica més conservador del moment, Samarra fou un dels pintors lleidatans més singulars del segle XX, creador d’una obra innovadora i, en molts aspectes, avançada a la seva època. La seva original manera de pintar –en alguns casos pròxima a plantejaments fauvistes- l’alineà amb els sectors més progressistes de l’art que, si no hagués estat per la seva mort prematura, haurien assistit, amb tota seguretat, a un dels desenvolupaments creatius més interessants de la història de l’art català. Nascut a Ponts, l’any 1901 marxà a Barcelona on va alternar els seus treballs professionals de picapedrer en algunes obres emblemàtiques del modernisme arquitectònic català amb una sentida vocació artística. Al 1905 entrà a formar part de la associació Agrupació Artística i es vinculà estretament amb el grup anomenat Negres i Carboners, artistes que empraven el carbó per a les seves composicions. Després d’assistir a les classes nocturnes de l’Ateneu Obrer, al 1908 exposà a la Sala Parés de Barcelona i presentà la seva obra a Lleida el 1909 de la mà del grup Heptantropos. Va participar en l’Exposició General d’Art de 1912 a Lleida i la seva obra va causar un fort impacte en els ambients artístics lleidatans. L’originalitat del seu treball es fonamentava en el singular efecte impactant dels olis, de pinzellada lliure i empastaments gruixuts i una gran audàcia en l’ús del color.

____________________

Tags: , ,

Leave a Reply