L’Ajuntament de Lleida compra una de les obres més importants de Lamolla

L’obra L’espectre de les tres gràcies dins l’aura subtil enriquirà les col·leccions del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida

L’Ajuntament de Lleida ha adquirit, amb destí a les col·leccions del Museu d’Art Jaume Morera, una de les obres més emblemàtiques de l’artista lleidatà Antoni Garcia Lamolla (Barcelona, 1910 – Dreux, França, 1981). Es tracta d’un oli sobre cartró, de 49 x 37 cm, datat el 1935 i que porta per títol L’espectre de les tres gràcies dins l’aura subtil. Aquesta peça, que es va poder veure en la darrera exposició antològica que el Museu d’Art Jaume Morera va dedicar a l’artista amb motiu del centenari del seu naixement l’any passat (Lamolla, mirall d’una època), està considerada no només una de les obres més importants de l’etapa surrealista del seu autor, sinó també una de les millors manifestacions d’aquest moviment d’avantguarda al nostre país. Possiblement es tracta de l’obra surrealista més reeixida i coneguda de l’artista, conjuntament amb Diari d’un psicoanalista (que la família Lamolla va donar al Museu coincidint amb la compra de 9 obres per part de l’Ajuntament l’any 2005) i Permanència d’un record (actualment propietat de la família). Aquesta adquisició completarà la vintena d’obres que el Museu ja compta en les seves col·leccions del pintor lleidatà, la major part de les quals corresponen també a la seva etapa surrealista, sens dubte, la de més projecció nacional i internacional.

La compra de l’obra ha estat una oportunitat que, malgrat les dificultats econòmiques actuals, no es podia desaprofitar al tractar-se d’una peça fonamental del patrimoni artístic contemporani. De fet, en els darrers anys, una de les funcions afectades per la contenció de la despesa pública ha estat precisament la política de compres del Museu. Però assabentats de la sortida al mercat d’aquesta peça, per la qual han mostrat també el seu interès en adquirir-la importants museus de l’estat, a més d’algun col·leccionista privat, el Museu va redoblar els seus esforços per tal que l’obra restes a Lleida, entenent que l’obra és un referent patrimonial de primer ordre d’un dels nostres creadors més importants i que calia donar compliment a una de les prioritats bàsiques de la nostra política d’adquisicions: tenir ben representada als fons del Museu l’obra de la generació de creadors més internacional de la ciutat. Certament es tracta d’una despesa econòmica important que pot ser mal entesa en el context actual, encara que el seu preu final estigui per sota del preu de mercat i que una part del seu cost s’obté a partir d’ingressos extraordinaris derivats de la pròpia activitat del Museu. Però creiem que aquesta compra és una operació patrimonial realitzada amb la mirada posada en el futur i en allò que ha de singularitzar i donar rellevància a les col·leccions del museu d’art de la ciutat. Gràcies als esforços actuals efectuats en la recuperació i preservació a Lleida del patrimoni artístic d’una època i d’una generació de l’art català —que, malauradament, en la seva majoria, ha estat adquirit per col·leccions de fora de Catalunya— podrem dir que Lleida sí va saber conservar-lo per a generacions futures.

___________________

Tags: , ,

Leave a Reply