LLEIDA 1912. Memòria d’una exposició d’art. Nova publicació

Amb motiu de l’exposició Lleida 1912. Memòria d’una exposició d’art, que es pot veure al Museu d’Art Jaume Morera fins el proper 9 de setembre, hem editat una publicació que ens permet fer una aproximació més precisa al que va ser el aquest esdeveniment artístic. La publicació inclou un article d’Esther Solé, Llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Lleida, que, sota el títol “L’exposició de 1912 o un punt d’inflexió en la història de l’art lleidatà”, analitza el que va suposar aquesta mostra en el marc de la cultura lleidatana del moment, a partir d’una recerca rigorosa de les fonts documentals disponibles. Les conclusions són prou clares: la importància de l’exposició rau en esdevenir la primera gran manifestació col·lectiva d’artistes lleidatans i en ser el precedent i impulsor immediat de la creació del Museu d’Art de Lleida.

“Les conseqüències tangibles d’un esdeveniment de tal magnitud com l’exposició de 1912 no s’han de buscar en el període immediatament posterior a la seva clausura, sinó que és necessària una certa dosi de paciència perquè els seus fruits siguin visibles. En aquest cas, fou necessari esperar fins a 1915, quan sembla que la demanda social d’un equipament específicament concebut per acollir esdeveniments de caràcter artístic havia arribat a un grau de maduresa suficient perquè les institucions no poguessin posposar-ne la resposta. Així doncs, tres anys després de la celebració de l’exposició, s’establien les bases per a la creació d’un museu d’art a la ciutat, el futur Museu Morera; i els actors que el 1912 es mostraren poc compromesos davant de l’organització d’una exposició general d’artistes lleidatans dedicaren grans esforços perquè el museu fos una realitat. Ara, un segle després de l’espurna que demostra la infravaloració general davant d’un gran potencial artístic lleidatà, no voldríem ser l’eco del Pereña desenganyat, però potser ha arribat l’hora de tancar el cercle. El Museu Morera, hereu directe de l’esperit de l’exposició de 1912, necessita una seu permanent i definitiva per dur a terme la seva missió i, sobretot, per fer-se realment visible en un context que encara avui no sembla haver assolit la tensió muscular desitjable en termes artístics i culturals, malgrat les millores gens menyspreables esdevingudes en temps recents. Aquest desitjat salt endavant només serà possible amb el compromís col·lectiu a favor de la historiografia de l’art lleidatà: el 1912 es disparà el tret de sortida; la meta és ben a prop”.

Aquesta publicació inicia un nou model de publicacions del Museu d’Art Jaume Morera basades en l’autoedició digital. El nom de la nova col·lecció és “Punt de mira” i no pretèn ser una col·lecció de catàleg a l’ús -on predomina la reproducció de les obres d’art presents a la mostra- sinó una publicació que posi a disposició del públic, tant en format paper (sota demanda) com en format digital, les recerques realitzades al voltant de l’exposició realitzada.

La publicació Lleida 1912. Memòria d’una exposició d’art es pot adquirir al mostrador d’atenció al públic del Museu d’Art Jaume Morera al preu de 10 €.

Lleida 1912. Memòria d’una exposició d’art.
Lleida: Museu d’Art Jaume Morera, 2012
43 p.: il. col.; b/n.; text en català
Catàleg de l’exposició: Museu d’Art Jaume Morera, Lleida, del 26 d’abril al 9 de setembre de 2012
ISBN: 978-84-96855-54-O
Text d’Esther Solé

____________________.

Tags: , , ,

Leave a Reply