“El museu, pretext del cinema”

Cicle de cinema

Amb motiu de l’exposició El museu com a pretext, el Museu d’Art Jaume Morera i la Filmoteca Terres de Lleida / Cine-ull organitzem un cicle que intenta reflexionar sobre les relacions entre el cinema i les institucions museístiques. D’aquesta manera, oferim un programa de films en què el museu juga un paper important, un excel·lent complement a la mostra que ens ajuda a entendre quina és la imatge que el mitjà cinematogràfic i alguns importants directors han difós dels museus, i especialment de les seves funcions estretament lligades a la gestió de la memòria i el patrimoni col·lectiu.

En primer lloc, Vertigo (1958), obra mestra d’Alfred Hitchcock, ens proposa una visita a un museu (el Museu de la Legió d’Honor de San Francisco) en una de les escenes clau d’aquesta intensa i tràgica història d’amor. Seguidament, Las cajas españolas (2004), un fals documental sobre un fets autèntics, esdevé un apassionant viatge per la salvaguarda del patrimoni artístic espanyol durant la Guerra Civil. De tornada a la ficció, Dopo mezzanotte (2004) ens convida a entrar en el fascinant món de la història del cinema a través d’una comèdia romàntica que té el Museu del Cinema de Torí com a teló de fons. I a la fi, tanca el cicle Russkij Kovcheg (2002), l’exercici estilístic d’Aleksandr Sokurov que ens apropa al Museu de l’Hermitatge a partir d’un pla-seqüència rodat en una sola presa sense aturar de més de noranta minuts on van participar dos mil actors i figurants disposats en trenta-tres sales d’un dels museus més grans de món.

____________________

Dilluns 21 de novembre de 2011, 19.00 i 22.00 h
Vertigo / Vértigo o De entre los muertos
Alfred Hitchcock, Estats Units, 1958, 35 mm, versió original amb subtítols en castellà, 129’ Scottie, un antic inspector de policia retirat per la seva propensió al vertigen, rep l’encàrrec d’un vell amic de vigilar discretament la seva bella esposa, Madeleine, ja que tem que es pugui suïcidar a causa del seu estrany comportament.

____________________

Dilluns 28 de novembre de 2011, 19.00 i 22.00 h
Las cajas españolas
Alberto Porlan, Espanya, 2004, 35 mm, versió original, 97’ Durant la Guerra Civil Espanyola, el govern republicà va crear la Junta de Defensa del Tresor Artístic amb l’objectiu de preservar les obres del Museo del Prado i altres institucions i evitar que fossin destruïdes en el transcurs de la contesa bèl·lica.
 

____________________

Dilluns 12 de desembre de 2011, 19.00 i 22.00 h
Dopo mezzanotte / Después de medianoche
Davide Ferrario, Itàlia, 2004, 35 mm, versió original amb subtítols en castellà, 92’ Martino és un jove callat i solitari. Treballa com a vigilant nocturn al Museu del Cinema de Torí, on pot gaudir de la seva gran passió pel cinema. Una nit coneix Amanda, una noia que, fugint de la policia, entra al peculiar univers de Martino.

____________________

Dilluns 19 de desembre de 2011, 22.00 h
Russkij Kovcheg / El arca rusa
Aleksandr Sokurov, Alemanya-Rússia, 2002, Blu-ray, versió original amb subtítols en castellà, 99’ Un diplomàtic francès del segle XIX, el marquès de Custine, ens acompanya en un fascinant viatge per nombroses sales del Museu de l’Ermitage de Sant Petersburg (antic palau d’hivern dels tsars), on prenen vida alguns dels episodis més significatius de la història de Rússia.

____________________

Totes les projeccions tindran lloc a CaixaForum Lleida, av. Blondel, 3. Tel. 973 27 07 88. Entrada general: 3 €. Entrada reduïda (Carnet Jove, de la UdL, aturats i jubilats): 2 €.

____________________.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.