Jornada Viquipèdia – Museus de Lleida

Viquipèdia i Museus

Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, ara fa 10 anys es va engegar el projecte la Joia del Museu, una iniciativa que tenia per objetiu assenyalar la importància dels fons patrimonials custodiats pels museus, a través de la presentació d’una peça significativa de les seves col·leccions. Enguany, alguns museus han iniciat, a través de la Joia del Museu, un nou projecte en el qual museus i Viquipedia (l’enciclopèdia creada per voluntaris d’arreu del món que comparteix amb les institucions culturals l’objectiu de difondre el coneixement) col·laboren per crear nous continguts de qualitat i amb la més àmplia difusió. Aquests museus han proporcionat la informació científica que tenen sobre els objectes escollits als coordinadors de Viquipedia i aquests, sota supervisió dels museus, han redactat els articles corresponents a la enciclopèdia on-line. Podeu veure els detalls del projecte i alguns exemples a: http://ca.wikipedia.org/wiki/VP:JOIA.

A Lleida, però, seguint el lema proposat per l’ICOM (Museus i Memòria), volem aprofundir en la consideració dels museus com a creadors de continguts culturals i en el seu vessant col·laboratiu amb la societat. En aquest sentit, el Museu d’Art Jaume Morera i el Centre d’Art La Panera, amb la col·laboració de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, volem anar més enllà i hem organitzat una trobada GLAM*-WIKI per al proper 26 de maig, on professionals del sector museístic de Lleida ens trobarem amb membres de la comunitat viquipedista catalana, per intentar crear vies de col·laboració estables i permanents. Les recents experiències de trobada entre el sector dels museus i el dels viquipedistes obren un camí de col·laboració que creiem que pot ser molt fructífer per a les dues comunitats en el seu servei a la societat, els museus com a creadors de continguts originals i de qualitat, i la Viquipèdia com a gran eina de difusió d’aquests continguts.

L’objectiu de la trobada és conèixer els entorns de treball de la Viquipèdia i les llicències Creative Commons, amb la intenció de construir una nova relació proactiva que aporti beneficis a ambdues parts, per tal d’oferir el coneixement generat als museus al màxim d’usuaris i amb la millor qualitat possible.

Programa de la Jornada Viquipèdia – Museus de Lleida
Dijous, 26 de maig de 2011
10:00 h Benvinguda
10:10 h Ponència: Què és la Viquipèdia i com funciona per dins? Àlex Hinojo i David Gómez
11:00 h Ponència: Projectes de col·laboració Viquipèdia-Museus. Àlex Hinojo
11:45 h Descans
12:15 h Ponència: Propietat intel·lectual a internet: Llicències Creative Commons. David Gómez
14:00 h Pausa per dinar
16:00 h Curs pràctic: Introducció a l’edició d’articles. Àlex Hinojo i David Gómez
18:00 h Fi de la Jornada

Lloc: Centre d’Art La Panera (Pl. de la Panera, 2. 25002 Lleida)

* GLAM: Acrònim anglès que es refereix a l’àmbit cultural de Galeries, Biblioteques, Arxius i Museus.

____________________.

Tags: ,

Leave a Reply