La Nit dels Museus a Lleida. 2011

La Nit dels Museus és una iniciativa promoguda pel Consell d’Europa i l’ICOM en què participen més de 2.000 institucions museístiques de 40 països per tal de promoure i oferir, en un projecte comú, una manera diferent i creativa de visitar-les.

Per quarta vegada, els equipaments museístics i culturals de la ciutat de Lleida s’adhereixen a aquesta proposta europea per obrir les seves portes i oferir diverses activitats des de les 20.00 fins a les 24.00 h.

Des de 1977 es celebra a tot el món el Dia Internacional dels Museus per tal de conscienciar al públic en general de la rellevància dels museus i el patrimoni en el desenvolupament social. Un any més, La Nit dels Museus, una activitat vinculada amb el Dia Internacional dels Museus (18 de maig), esdevé un bon incentiu per als ciutadans per visitar les nostres institucions museístiques i centres patrimonials.

El tema per al Dia Internacional dels Museus 2011 és Museu i Memòria. Els museus guarden la memòria i expliquen històries. Conserven en les seves col·leccions objectes fonamentals per a la memòria de les comunitats en les quals vivim. Aquests objectes són l’expressió del nostre patrimoni natural i cultural. Molts d’ells són fràgils, alguns estan en perill, i gairebé tots necessiten una cura i una conservació especials. La Nit dels Museus i el Dia Internacional dels Museus 2011 seran doncs, l’ocasió de descobrir i redescobrir la nostra memòria individual i col·lectiva.

Els museus, equipaments culturals i centres patrimonials de la ciutat que participen de forma conjunta en el projecte de La Nit dels Museus 2011 a Lleida són:

–       Institut d’Estudis Ilerdencs
–       Museu d’Art Jaume Morera
–       Centre d’Art La Panera
–       CaixaForum Lleida
–       Museu de l’Aigua – Campament de La Canadiense
–       Museu de Lleida: diocesà i comarcal
–       Roda Roda – Museu de l’Automoció de Lleida
–       Turó de la Seu Vella 

En el marc de la celebració del centenari del naixement de Ton Sirera, el Museu d’Art Jaume Morera proposa dues exposicions que posen l’accent en dos dels aspectes més rellevants del seu univers creatiu: el viatge literari i fotogràfic pel territori català que Sirera va realitzar conjuntament amb Josep Vallverdú (Catalunya Visió)  i, l’obra més experimental de l’artista lleidatà vinculada amb la fotografia i el cinema abstractes (Ton Sirera, la mirada abstracta). El Museu oferirà una visita comentada a les exposicions a les 22:00 h. Tanmateix, l’acte més especial serà la conferència, a les 19:00 h, que impartirà Josep Vallverdú sota el títol Pel món amb Ton Sirera (títol idèntic al de la publicació editada pel Diari Segre amb motiu del dia de Sant Jordi). En aquests sentit, l’escriptor parlarà no només del fotògraf lleidatà sinó de seves experiències conjuntes, ja que ambdós van recórrer tota Catalunya als anys seixanta i setanta amb un dos cavalls per confeccionar vuit volums de la col·lecció Catalunya Visió i altres publicacions.

“… aquella seguretat (de Ton Sirera), aquell estar amb naturalitat en qualsevol escenari, la recordaré sempre. Perquè també em contagià, em va fer un xic més adult, alhora que més sensible. Ara fa cent anys que va néixer aquell amic i col.laborador de qui vaig ser copilot a bord del Citroen Dos Cavalls. I confesso que encara sento molt endins, perquè formava part de la confiança absoluta que ell diposità en mi, la confiança total que tenia ell que jo compliria per la meva part la tasca encomanada…. Així, doncs, admirat jo de la seva destresa i inspiració per a la imatge, confiat ell cegament en les possibilitats artesanes de la meva prosa, acabàrem treballant amb una flexibilitat i deseiximent absoluts…” (Josep Vallverdú)

____________________.

Tags: , , ,

Leave a Reply