Catalunya Visió. Nova publicació

Catalunya Visió

Amb motiu de l’exposició Catalunya Visió. Fotografies de Ton Sirera, Ferran Bosch i Jordi Verrié, que es pot veure al Museu d’Art Jaume Morera fins el proper 12 de juny, Eumo Editorial en col·laboració amb l’Arts Santa Mònica i el Museu, ha editat un catàleg especial en què es recullen la major part de les prop de 170 imatges que formen part de la mostra fotogràfica. Cal destacar que aquesta publicació ens permet una aproximació més precisa al que va ser el treball efectiu dels fotògrafs que van participar en aquest ambiciós projecte editorial, ja que les imatges que conté el catàleg s’han extret dels negatius originals per primera vegada després de l’edició de la col·lecció ara fa quaranta anys. En aquest sentit, val a dir que les limitacions tècniques i les possibilitats editorials del moment van desmerèixer en certa manera l’excel·lent tasca creativa dels que es varen situar darrera la càmera i que ara, gràcies a l’exposició i aquesta nova edició podem conèixer de forma precisa i adequada. Els negatius d’aquestes imatges es conserven en arxius privats, en el cas de Ton Sirera (Lleida) i Ferran Bosch (Sant Feliu de Guíxols), i en arxius públics, com l’Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols, on està dipositat l’arxiu de Jordi Verrié.

Per alta banda, el catàleg, a més del treball fotogràfic, inclou dos interessants articles a càrrec de Joan Nogué, Catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de Girona i director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, i Cristina Zelich, comissària de l’exposició. Sota el títol de Geografia, paisatge i Catalunya Visió, Joan Nogué relaciona l’obra dirigida per Oriol Vergés amb la llunyana tradició de la geografia catalana basada en la perspectiva comarcal i la història de l’excursionisme català així com amb la represa de l’interès per conèixer el territori català i els seus valors paisatgístics que es palpa en l’inici de la dècada de 1960. Per un altre costat, Cristina Zelich proposa, en el seu article, un repàs sobre la representació fotogràfica del país, un estudi sobre la gènesi del projecte editorial i un acurat anàlisi, temàtic i estilístic, de les fotografies que conformaren la col·lecció.

La publicació Catalunya Visió es pot adquirir en llibreries o al mostrador d’atenció al públic del Museu d’Art Jaume Morera al preu de 20€.

Catalunya Visió.
Barcelona: Arts Santa Mònica; Eumo Editorial; Museu d’Art Jaume Morera, 2011
127 p.: il. col.; b/n.; text en català
Catàleg de l’exposició: Museu d’Art Jaume Morera, Lleida, del 10 de març al 12 de juny de 2011
ISBN: 978-84-393-8701-5 (ASM); 978-84-9766-405-9 (Eumo Editorial); 978-84-96855-45-5 (IMAC_ Museu d’Art Jaume Morera)
Textos de Joan Nogué i Cristina Zelich

____________________.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply